Fórum

Kérjük, hogy a fórum használata előtt olvasd el a fórum szabályait!


A kiválasztott beszélgetés: Itt a görbém :)

Ebben a beszélgetésben 65810 hozzászólás volt eddig. Szólj hozzá te is! Fontos a véleményed!

Ha valami másról szeretnél beszélni, válassz másik beszélgetést Mindenféle témakörben vagy lépj vissza a fórum főoldalára!

Email értesítést kérek, ha új hozzászólás érkezik ehhez a beszélgetéshez!
Neska86
2014-08-04 12:40:38
 
IziSzM
Koszonom.

Hat a mai ertekem alapjan, azt hiszem megint lefele haladok, de hat meg lehet kesobb is az ovum..elmeletileg...remelem..mert maskent nem ertem :(
FBAndi
2014-08-04 12:28:45
 
Fantasyc
Na igen, ott "kellene" maradnia... De majd sz**ik nekem magason maradni :) Na sebaj, majd legközelebb! De ahogy elnézem, a te görbéd is érdekesen alakul.. Ovu-tesztet nem csinàltàl?
maximail
2014-08-04 12:09:47
 
Amúgy durvának nem tűnik, de nem is tankönyvi. Nekem az MM-ben azt mondták, a cukorértéknek nem nagyon kellene ingadoznia, illetve fura, hogy a 60 perceshez képest miért nőtt tovább a glükóz.

De ezt tényleg csak nagyon jó szakember tudja érdemben értelmezni.
maximail
2014-08-04 12:07:28
 
Napsugár!

Szerintem a terhelt értékeiddel mindenképpen menj el a Mensmentisbe.

Egyszer ezt már betettem, de már nem tudom mikor, így ismét berakom Neked. :-)

Leletelemzés hüvelykujj szabályai Norka módra.

1. A hormonok elemezgetésébe ne is fogjunk bele! Azt kell tudni, hogy:

- a pajzsmirigy hormonok elemzése egy külön műfaj, elemzés helyett tényleg forduljunk jó endokrinológushoz. Illetve azt kell tudni, hogy a nagyon gyakori szubklinikus pajzsmirigy-alulműködés esetében a hormonális eltérések árnyalatnyiak, ezért azt sok laikus és sok témában nem járatos orvos észre sem veszi, hogy van egy kis gond. Egyéni érzékenység: tök jól működhet a pajzsmirigy 2.5-ös TSH-val is, de működhet nem optimálisan 2-es TSH-val is... ezért amúgy nem elég a TSH, soha.

- a PCOS-ben "a hormonok rendben vannak" kijelentés teljesen megszokott, valójában ebben a kórképben nem is szabadna, hogy durva eltérések mutatkozzanak. "Nagyon" PCOS-es jellegű az, amikor az LH nagyobb, mint az FSH, de egyáltalán nem kritérium. Továbbá a prolaktin emelkedett lehet, de nem NAGYON magas. (Ha nagyon-nagyon magas, az másra utal.) Érdekesség: a tesztoszteron bár a papíron normális, sőt nagyon normális lehet, mégis mutatkoznak az egyénen a "tesztoszteron-hatás" jelei, szóval ennyit számít az egyéni érzékenység.

- azért sem kellene belebonyolódni a női nemi hormonok elemzésébe, mert teljesen ciklusfüggő, de bizony akinek a menzesze csúszkál, vagy itt-ott vérezget, ott erős bizonytalanság van, hol is járt pontosan a ciklusban. A jó orvos a hormonok logikájából ki tudja következtetni, mégis hol járhat, de mi nem tudjuk.

2. Inzulinrezisztencia. Erre próbálunk következtetni az OGTT leletek elemzésekor. MINDIG 75 gr glükózoldatos vizsgálat eredményét próbáljuk nézni, a reggelis stb. verziók nem mutatnak megbízható adatokat diagnosztikus szempontból!!

Komolyabb stressz, betegség, lombikozás után az OGTT eredmények szinte mindig rosszabbak, ezért nagyon óvatosan bánjunk a számokkal és ne hasonlítgassunk.

a. először mindig a cukorgörbét nézzük meg! Azt könnyebb értelmezni.

- éhomi vércukor-szint normális? Ha 5.5 mmol/l felett van, ott MÁRIS baj van. Károsodott éhomi vércukor-szintről beszélünk (IFG), ez egy súlyosabb IR-es állapot. A 7-es szint már visít, az cukorbetegség.

- a két órás vércukorszint alacsonyabb, mint az éhomi? Ha alacsonyabb, akkor ez azt jelenti, hogy nagy inzulinválasz történt a terhelés hatására - olyan nagy, hogy a termelődő inzulin lenyomta a vércukorszintet (hipózás!) IR-ról beszélünk.

- a két órás vércukorszint elérte vagy meghaladta a 7.8 mmol/l-t, de kisebb, mint 11 mmol/l? Baj van, károsodott a szénhidrát-anyagcsere (IGT), súlyosabb IR-es állapot.

- a két órás vércukorszint elérte vagy meghaladta a 11 mmol/l-t? Fordulj orvoshoz, mert ez cukorbetegség.

- a vércukorszintjeid a fenti számoknak megfelelően tök normálisak? Ne aggódj, attól még lehetsz durván IR-es.

b. inzulingörbe

- éhomi inzulin legyen 8 mIu/ml alatt, 10 körül már nem olyan elegáns, 13 fölött meg egyáltalán nem. Tudni kell, túlsúly esetén ezek a számok mindig magasabbak.

- sokaknál néznek korai inzulincsúcsot (30 perc körül), mert vékonyaknál ez a púp másképpen viselkedik, mint a nem vékonyaknál. Ezek lehetnek olykor extrém magasak is

- éppen ezért, ha korai inzulincsúcs van (vagy feltételezhető), akkor már könnyen lehet, hogy a 60 perces inzulinnál már nem a csúcsot látjuk....

- 120 perces inzulin: általánosságban elmondható, hogy "elvárt", hogy visszatérjen ilyenkorra a normál tartományba, 30 mIu/ml alá, DE az éhomi ötszörösét ne is haladja meg.

- az inzulinértékeid a fenti számoknak megfelelően normálisak? Gratulálunk, de ez sajnos MÉG MINDIG NEM ZÁRJA KI AZ IR-t! (álnegatív lelet)

c. Banánhéj ez....

... mert könnyen elcsúszhatunk ilyenkor. Az IR-t kizárni csak leletből nem tudjuk. Ha a tünetek és esetlegesen a hormonális eltérések utalnak rá, akkor egy álnegatív lelet esetén is fenn kell tartanunk az IR diagnózisát, különösen akkor, ha még a családi anamnézis is utal rá.
Ezért nem hisszük azt, hogy van PCOS IR nélkül.

Továbbá, a számok nagysága nem fog arányban állni a PCOS súlyosságával. A súlyosság nem a laborszámok függvénye, hanem a tüneteké. Minden egyéni érzékenység függvénye! Kicsi IR is okozhat nagy galibát a hormonháztartásban és okozhat csúnya tüneteket, de nagy IR (ami papíron randa) esetlegesen nem nagyon csinál látszólag "semmit", PCOS-t végképp nem, csak szép lassan menetelsz a diabétesz felé.
Katicabogár5
2014-08-04 11:34:51
 
Köszi Fantastyc nem sokára kiderül lehet már holnap tesztelek. Elvileg ha sikerült akkor már ki mutatja. Remélem két csíkos lesz. Nem igazi menszi görcsöm van csak olyan enyhe. Hát már nagyon kíváncsi vagyok :D
Fantasyc
2014-08-04 11:20:42
 
Katicabogár: nagyon szép a görbéd, ilyen magas értékekkel még bármi lehet!!!! :-) Hajrá!!!!

adrienn, nagyon sajnálom, pedig neked is biztató volt a görbéd. :-(

FBAndi: érdekes, hogy ennyire leesett neked is a hőd, nem tudom mitől lehet, pedig nem úgy kéne lennie, hogy az átlaghő felett maradjon???

Nekem is fura, szerintem ebben a hónapban nem volt ovum.:-( Ezt a hullámvölgyet nem értem. Összehasonlítottam a görbéimet és egyre csúnyábbak. :-(
FBAndi
2014-08-04 10:46:11
 
Sziasztok,

Nekem semmi jó :( Esik a hőm szépen, minden nap egyre kevesebb...
napsugar24
2014-08-04 10:44:13
 
Sziasztok!
Megjöttek a laboreredmények-egy kis segítségre, tanácsadásra lenne szükségem.
Magánlaborban voltam, semmit nem tudok ezekről, van természetesen referencia tartomány, de azért kíváncsi lennék, van e okom aggodalomra, keressek e orvost.
Az IR-ből végül a 3 pontost csináltattam-köszönöm az akkori segítségeteket.


Referencia tart.
Glukóz 5,1 mmol/L 3,8 6,0
60 perces glucose 5,6 mmol/L
120 perces glucose 6,3 mmol/L 4,1 7,8
Inzulin 6,9 mIU/L 2,6 24,9
Inzulin 60 perc 61,9 mIU/L
Inzulin 120 perc 31,0 mIU/L

D Vitamin 114,0 nmol/l D vitamin ellátottsági jellemzők
< 50: D-vitamin hiány
50-75: elégtelen
> 75: megfelelő

Anti-TPO 11,0 IU/mL 0,0 34,0


Köszönöm szépen előre is!Ja és nem orvosi szakvéleményt kérek :-)
jniki82
2014-08-04 10:31:50
 
Sziasztok!

IziSzM,

nagyon gratulálok!Vigyázz magatokra!
Adrienn830
2014-08-04 10:18:38
 
Sziasztok! Ez már nem igaz, újabb sikertelen hónap ma megjött :'( el vagyok keseredve, hogy nem lesz babám
 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
Lájkolj minket!