Fórum

Kérjük, hogy a fórum használata előtt olvasd el a fórum szabályait!


A kiválasztott beszélgetés: probléma

Ebben a beszélgetésben 70 hozzászólás volt eddig. Szólj hozzá te is! Fontos a véleményed!

Ha valami másról szeretnél beszélni, válassz másik beszélgetést Hibajelzés témakörben vagy lépj vissza a fórum főoldalára!

Email értesítést kérek, ha új hozzászólás érkezik ehhez a beszélgetéshez!
erikava
2012-11-20 18:14:04
 
Kedves Petra! És kedves Doktornő!!

Nagyon köszönöm a segítséget, és a gyors válaszokat.  Az ember próbálja az információk tömkelegével összehozni a fizikális tapasztalatait. Most már remélem, hiszem, hogy ezek az infók, és a tapasztaltak elegendőek lesznek ahhoz, hogy jobban, rugalmasabban tudjunk időzíteni. És azt is remélem, hogy a kérdéseim és a válaszok más nők számára is segítséget nyújtottak. 

Még egy kis plusz infó, délután végeztem az ovu tesztet. 

Köszönöm még egyszer, és bizakodva várom az emelkedést. :)))

Üdvözlettel, Erika
Adminisztrátor
2012-11-20 14:51:07
 
Kedves Erikava!

Már meg is érkezett Dr. Kámory Enikő válasza:

Kedves Erikava!

Csak támogatni tudom azon törekvését, hogy megismerje a teste működését minél jobban! Ahogy Petra is írta az LH csúcs időbeni lefutása eltart egy darabig. Ahogy Ön is gondolja, a kiváltott ovuláció az LH csúcs után jelentkezik 4-6-12 órával. Így az ovuláció , illetve a legesélyesebb teherbeesés ideje sokszor ahogy Ön is mondja az LH csúcs után következő nap is lehet. Nyilván azt nem tudom, hogy reggel vagy este tesztelt, ami még szintén eltolhatja a dolgot. A 15. és a 16. napon nem vitt be hüvelyváladék adatot, remélem azért a 15. nap még volt valami, ha igen vigye be azt is. Ha a hőmérséklete emelkedni fog, ahogy gondolom, és ahogy Maga is gondolja, akkor a rendszer is átteszi a termékeny időszakot a 15. nap köré. Ehhez már egy-két tized emelkedés is elegendő. A 15. napra időzített együttlét szerintem megfelelő lehet, igaz a jól időzített együttlét sem feltétlenül hoz azonnal eredményt. Néhány hónap kitartásra mindenképp szükség van!

Mindent jót kívánva!
Dr. Kámory Enikő 
 
erikava
2012-11-20 14:00:46
 
Kedves Petra! Köszönöm szépen a türelmét, és a választ, talán így már érthetőbb a folyamat, és nagyon kíváncsian várom a doktornő véleményét is. Sajnos még ha minden rendben is van velünk egészségügyileg a párommal, annyira hektikusan és ritkán találkozunk a munkánkból fakadóan, hogy nagyon fontos, hogy pontosan tudjam, értsem és követni tudjam az eseményeket, és kiismerni a testemet, hogy melyik részfolyamatban hogyan vesz részt, és milyen jelzéseket ad, hogy jobban tudjunk tervezni.
Adminisztrátor
2012-11-20 11:01:26
 
Kedves Erikava!

Nyugodtan kérdezz bármennyit, szívesen segítek (ez a dolgom). :)

Részben egyetértünk az általad idézett babaváró oldallal, az ovulációs teszt normál esetben valóban csak 1-2 napon át lehet pozitív - akkor, amikor az LH szintedben egy ugrás következik be (ez az LH csúcs) és meghaladja az adott teszt érzékenységi szintjét. De azzal nem értünk egyet, hogy az ovuláció az első negatív napon van a pozitív ovulációs tesztek után - pontosabban ez nem ilyen egyszerű.

A luteinizáló hormon (LH) a petefészkekre hat és az FSH által előkészített tüszőt érleli tovább, majd amikor az LH termelése eléri a maximumát (LH csúcs) akkor kiváltja az ovulációt.  

Mivel az LH csúcs időbeli alakulása (tehát hogy mennyi ideig növekszik majd mennyi ideig csökken az értéke) személyenként eltérő. Mivel az ovulációs teszt csak azt mutatja ki, hogy az LH szint meghalad-e egy bizonyos értéket (és nem konkrét számszerű értékeket mutat), nem tudhatod, hogy hol jársz az LH csúcsban, növekszik-e még az LH értéked vagy nem. Amikor a pozitív tesztek után negatív eredményt kapsz, az azt jelenti, hogy már biztosan túl vagy az LH csúcson, azaz a peteérés (nagy valószínűséggel) már bekövetkezett. Az is egyéni alkati kérdés, hogy a petefészked milyen gyorsan reagál a megemelkedett LH szintre.

Tovább bonyolítja a dolgot, hogy a szokványos tesztek vizeletből mutatják ki az LH szintet - a vizeletben lévő LH szint kicsit "késik" a valósághoz képest, mert kb. 4-5 órát vesz igénybe, amíg a véredben található LH szint (amely a peteérésed szabályozza) megjelenik a vizeletben is. Tehát a vizetletből az LH csúcs is később mutatható ki, mint vérből - tehát az igazi teszt egy vérvétel lenne, de ezt házilag nem igazán lehet elvégezni. 

A grafikonodat megmutatom oldalunk tudományos munkatársának, Dr. Kámory Enikőnek, hogy mondja meg, szerinte mikor volt ebben a ciklusban a peteérésed.

Üdvözlettel:
Szabó Petra
ügyfélszolgálat
TervezettBaba.hu







erikava
2012-11-19 18:03:09
 
Kedves Petra!

Nekem újból van egy kérdésem, és előre is bocsánat a sok értetlenkedőnek tűnő kérdésért, de az az igazság, hogy ahány oldalon olvasgatok utána a dolgoknak,  annyi féle információt kapok. És az információk tömkelegében nehéz kiigazodni, összezavarodok, és nem értem a folyamatokat. Egy kifejezetten babavárással foglalkozó oldalon azt olvastam, hogy "az ovulációs teszt normál esetben csak 1-2 napig lesz pozitív, ami az ovuláció előtti napot mutatja. Az ovuláció az utolsó pozitív nap utáni napon van, azaz azon a napon, amikor a teszt először negatív. Az első pozitív napon nem szabad abbahagyni a tesztelést, mert előfordulhat, hogy a teszt a második napon is pozitív, így a tüszőrepedés egy nappal eltolódik." 

Nekem ma reggelre nagyot esett a hőm is. Amennyiben holnapra megugrik, vagy emelkedni kezd a hőm, elképzelhető, hogy még csak ma lenne az ovulációm? 

Elnézést azért is, hogy ha esetleg feleslegesen önre zúdítom, de előfizetőként picit több információra, vagy támpontra lett volna szükségem menet közben is, hiszen ezért lettem előfizető, hogy folyamatos segítséget kapjak, nem csupán egy hóvégi összefoglaló elemzést. 

Minden eddigi segítségét köszönöm!!
Adminisztrátor
2012-11-18 21:33:34
 
Kedves Erikava!

Az ovulációs tesztek a luteinizáló hormon (LH) szintjét mérik, pontosabban azt, hogy a szervezetedben az LH szint elér-e egy bizonyos szintet. Az LH szint megemelkedése váltja ki az ovulációt. A tesztek működéséről itt olvashatsz bővebben: 
Hogyan működik az ovulációs teszt?

Az adatbevitelkor visszamenőlegesen ne adj meg adatokat, tehát csak arra a napra vidd be egy mérés értékét, amikor ténylegesen mérted!

Hogy egy együttlét elegendő lesz-e a babához, azt sajnos nem lehet megmondani. Nyilván ha nem vagytok együtt a termékeny időszakban, akkor nincs esélyetek a fogamzásra, de ha együtt vagytok (akárhányszor is) az sem garancia a teherbeesésre, még akkor sem, ha mind a ketten teljesen egészségesek is vagytok.

Üdvözlettel:
Szabó Petra
ügyfélszolgálat
TervezettBaba.hu 
erikava
2012-11-18 14:31:01
 
Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni, hogy a bevitt adatok alapján, és hogy ma volt először pozitív az ovulációs tesztem, lehet-e már tudni, hogy melyik nap van, volt az ovulációm?! Az ovulációs teszteket minden nap reggeli első vizeletből néztem, de mivel már a 13. napon elkezdett elég erősen fájdogálni délutánra a hasam, ezért délután is végeztem egyet, már az is pozitív volt sztem, mert elég erős volt mindkét csík, de igazán erős a második csík is csak ma lett. Ezt beírjam az adatokba? Azaz már az előző napra is pozitívnak írjam? Azért is szeretném mielőbb tudni, hogy melyik nap volt, vagy van az ovulációm, mert csak a 11. napon tudtunk együtt lenni a párommal, nem tudom, ez vajon elég lesz-e a babához. Illetve ha ma van az ovulációm, akkor ma éjszaka (mert akkor találkozunk lehamarabb:() van-e "értelme" még ezzel "nyúzni" a páromat?! Mert nehéz munkából jön haza vmikor éjszaka.. Ha ma még együtt lennénk, lesz-e elég ideje még a petesejtnek ahhoz, hogy megfoganhasson?
Adminisztrátor
2012-11-06 15:54:01
 
Kedves Erikava!

Az, hogy a luteális fázisod hossza eltér az átlagtól, nem okoz problémát. Ez az érték olyan, mint a testmagasság vagy a lábméret - mindenkinek van egy saját egyedi értéke.

Üdvözlettel:
Szabó Petra
ügyfélszolgálat

 
erikava
2012-11-06 10:17:04
 
Kedves Petra!

Köszönöm a gyors választ. Már csak egy kérdésem lenne, hogy akkor ha eltér a népességi átlagtól a luteális fázis hossza, az ezek szerint rövidebb az átlagnál. Ez a jövőben okozhat problémát? Köszönöm. ui.: előfizető lettem, mert kíváncsi vagyok az elemzésekre, és a pontos időpontokra. Erika
Adminisztrátor
2012-11-06 10:05:41
 
Kedves Erikava!

A figyelmeztető üzenetet azért kapod, mert rendszerünk számításai szerint, a korábbi ciklusaidban detektált ovulációk alapján a luteális fázisod hossza eltér a népességi átlagtól, ezért a ciklusodon belül nem a "szokásos" helyen van az ovulációd. Mivel még csak egy ciklusnyi hőmérsékleti adatot vittél be, érdemes lehet várni pár ciklust még és ha továbbra is ezt az üzenetet kapod, akkor javasoljuk, hogy fizess elő, hogy megtudd a pontos dátumokat.

Az ovulációd a bevitt adatok kombinációjaként került a a 14. napra. A petérést követő napon tipikusan hőmérsékleti ugrás van - ez a te esetedben a 14. napra igaz, a 15. napra nem.  (a 14. napra 36.4 fokot vittél be, 15.-re  36.7-et, a 16. napra 36.6-ot) - és ehhez jön hozzá még a 14 naptól jelzett pozitív ovulációs teszt hatása, illetve a 14 napra jelzett középidős fájdalom. Mindezeket együttvéve a rendszerünk számításai szerint a 14. napon volt az ovulációd.

Üdvözlettel:  
Szabó Petra
ügyfélszolgálat 
 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
Lájkolj minket!